‘Bloedserieuze’ kandidaat voor overname Plus Geertruidenberg: ‘Stop met zoeken, supermarkt kan blijven’

De supermarkt op het Schonckplein van Geertruidenberg hoeft niet te verhuizen. Er is een kandidaat voor overname van de Plus. ,,Stop met zoeken", is de boodschap van Thosha van der Maas van de VVD-fractie aan het gemeentebestuur. ,,Wij hebben een andere supermarktketen gevonden.”

De VVD heeft contact met twee kandidaten. Een van hen is 'bloedserieus’, zegt fractievoorzitter Van der Maas. Ze heeft haar oor te luister gelegd. En haar netwerk in de retail aangesproken. De uitkomst van die zoektocht: ,,Onze kandidaat wil zo in het gat springen. Met een oppervlakte van totaal 1400 of 1600 m2 kan hij uit de voeten".

Met andere woorden: als de Plus niet kan verhuizen en zou vertrekken uit het stadje dan is Geertruidenberg zijn supermarkt niet kwijt, zoals wethouder Kevin van Oort vreest.  ,,Er kán een supermarkt blijven, maar die moet dan wel groter", stelt Van der Maas. 

Volgens haar heeft het gemeentebestuur de oren teveel laten hangen naar de huidige huurder. Die wil liever een moderne super op een nieuwe locatie in het hart van Geertruidenberg ontwikkelen. ,,Daarop is ook de enquête van de gemeente gebaseerd. Het wordt als een feit gepresenteerd dat de supermarkt zou moeten verhuizen."

Voor de inwoners viel er nog te kiezen uit de Oude Stadsweg of de Emmaweg. Van der Maas, die woensdag met wethouder Kevin van Oort heeft gesproken: ,,In de open vragen wordt volgens de wethouder wordt daarin verschillende keren het Schonckplein geopperd omdat die locatie in de enquête ontbreekt.”

Ook de gemeenteraad heeft onlangs in een motie uitgesproken dat de zoektocht moest worden aangevuld met uitbreiding op de bestaande plek aan het Schonckplein. In de tussentijd voelt Van der Maas zich gesteund door de commissie ruimtelijke kwaliteit. ,,Die zei deze week unaniem 'nee’ tegen zowel de Emmaweg als de Stadsweg. Ze heeft al uitgesproken dat ze voor behoud van de super op het Schonckplein is.” 

De VVD baseert zich vooralsnog op haar eigen onderzoek uit 2016. Daaruit blijkt dat de supermarkt met 600 m2 kan worden uitgebreid en de sporthal blijft staan. Van der Maas: ,,Onze kandidaat kan daarmee leven. Maar hij kijkt ook met een schuin oog naar de sporthal. Daar is weinig reuring. Misschien is het binnen nu en tien jaar een optie om de ruimte van de sporthal te gebruiken voor de supermarkt".

Volgens wethouder Van Oort is de gemeente samen met ontwikkelaar Rialto het onderzoek gestart naar de mogelijkheden van een supermarkt op het Schonckplein. ,,Zoals bedoeld in de motie. Is een supermarkt op dit plein haalbaar? In algemene zin”, benadrukt hij. ,, Het is uiteindelijk aan de ontwikkelaar met wie hij een huurcontract tekent. ”


Bron: BN DeStem 28-01-2021